به نام خدا
سازی برای نواختن
گزیده : لطفا استاد در ابتدای امر کمی خودتون رو معرفی کنید :
استاد هاتف : سلام و درود برشما خیلی خوش اومدید بنده امین هاتف هستم ۳۷ ساله متولد چهارم اسفند ماه سال ۱۳۶۳ در شیراز ، درحال حاضر کارشناس ارشد سازه هستم ، مدرس دانشگاه و فعال در حوزه موسیقی ، موسیقی سنتی و همراه موسیقی هارمونیک بین المللی .
تقریبا از سال ۱۳۷۴ بود که موسیقی روشروع کردم و تا به امروز در زمینه های اجراهای موسیقی ، کارهای صدا و سیما ، و جشنواره های موسیقی فعالیت داشتم و عناوینی مثل : نوازنده برتر در سال ۷۷ و جشنواره هایی که تا به امروز داشتیم به همراه داشتم و به ارمغان آوردیم .
گزیده : میتونید از اساتیدی که تاحالا داشتید بگید ؟
استاد هاتف : در خدمت اساتیدی هستم تا به امروز استاد راستین اولین استاد بنده بودند که در این زمینه در خدمتشون بودم ، استاد غلامرضا گرگین ، استاد حاج ملک و استاد فرزاد اندریبی که در زمینه تدریس موسیقی و ساز دف به صورت اختصاصی از بزرگوارانی که خدمتتون عرض کردم و سایر عزیزانی که زحمات بسیاری کشیدند ، راهنمایی گرفتم و مسیر راه رو با وجود این بزرگواران ارشاد طی کردیم .
هدف ما ایجاد یادگیری موسیقی چیست ؟
طبیعتا هر کسی از کاری که انجام میده یه هدفی داره ، هدفی که ما داریم و داریم پیگیری می کنیم این است که آموزش رو به صورت کاملا علمی انجام بدیم . خیلی جامع اما در عین حال سادگی فراگیری رو توی کارمون داشته باشیم . یعنی بتونیم کاملاعلمی و جامع انجام بدیم اما اون سادگی رو داشته باشه که نوازنده ای که داره آموزش میبینه بتونه خیلی راحت درک کنه و خیلی خوب هم به نتیجه برسه . یک نوازنده باید تمام حالات موسیقی رو اشراف داشته باشه . یعنی کامل بتونه درک کنه ، حس کنه و اون چیزی روکه حس کرده رو منتقل کنه . آشنایی کامل با تمام این جوانب و موسیقی داشته باشه . یعنی اینکه یک موزیسین در هر سازی باید توانایی شنیدن بسیار و خوب رو پیدا کنه . و توانایی خواندن نت رو به صورت کامل پیدا کنه و حتی اینکه بتونه نسبت به ساز های دیگر هم آشنایی داشته باشه که خودش رو همزمان با اون ساز ها بتونه همراه بکنه . ما زمانیکه تئوری ضرب خوانی رو داریم آموزش می بینیم باید در کنار اون با هارمونی سازهای دیگه هم آشنا بشیم . و ما سعی می کنیم سر کلاس های خودمون بخصوص درباره موضوعات خیلی صحبت کنیم یعنی شخصی که میاد ، صرفا نباید که به صورت خاص و یه بعدی فقط یک ساز رو ببینه و یک تک نواز بشه و نهایت دیگه نتونه همراهی سازهای دیگه رو داشته باشه . باید خوب بتونه یاد بگیره گوش کنه و یک معضل و مشکلی هم که سر نوازنده ها هست که میگن گوشی بهتره یا نتی ما این سوال رو خیلی تا حالا شنیدیم و جوابی هم که تا به امروز دادیم اینکه :
نت نواختن و گوشی نواختن اصلا جدا نیستن .
یک نوازنده ی قوی یک نوازنده ای که بخواد بگه واقعا نوازنده خوب و قوی هست باید هردوی این هارو باهم داشته باشه یعنی بتونه خوب گوش کنه و گوش قوی داشته باشه و قطعاتی رو که داره و آموزش می بینه و میشنوه و حتی یک قطعه ای رو داره گوش میکنه به خوبی تشخیص بده و هم علم کامل و کافی داشته باشه و اینکه بتونه نت خوانی رو انجام بده و نت نویسی رو انجام بده و در نهایت بتونه قطعه نویسی کنه .
یعنی قطعاتی رو اصلا بتونه بسازه خود اون نوازنده باید این موارد رو آموزش ببینه ، چرا برای اینکه اولین هدف و اولین نتیجه این کار میتونه براش به همراه داشته باشه اینه که اعتماد بنفس نوازنده خیلی بالا میره ، گوش قوی داشته باشه و بتونه کار شو به نت تبدیل بکنه چرا برای اینکه در یک گروه قرار میگیره صدای ساز های دیگه رو بتونه بشنوه و صدای ساز خودش رو هم تشخیص بده و اون هوش و خلاقیتشو با کارهایی که روش انجام میشه انقد بالا ببره که بتونه هردوی صداها در کنار هم داشته باشه ، بتونه اون رو حفظ کنه نت رو حفظ کنه و بتونه قطعه رو خوب از آب در بیاره ،من خودم شخصا این عقیده رو دارم ما در کنار موسیقی در کنار سازی که داریم انجام می دیم حتی ادبیات رو باید بدونیم ، یعنی پس این سوالی که ما داریم می پرسیم که نتی بهتره یا گوشی خیلی خیلی سوال ابتدایی و حل شده ای باید باشه ما نه تنها باید هردوی این هارو داشته باشیم بلکه باید با ادبیات با شعر با سرود هایی هم که داره استفاده میشه آشنا باشیم تا بدونیم اصلا شاعر از کجا شروع به بیان حرف خودشو بیان احساس خودش کرده که ما بتونیم با زبان که الان از خودمون زبانی که داریم درواقع تلاش می کنیم برای گفتگو با افکار دیگه و الفاظ دیگه داریم استفاده می کنیم بتونیم همراهش کنیم .
سازی برای نواختن
چگونه سازی برای نواختن انتخاب کنیم ؟
مطلب دیگه ای که در خلال این صحبت ها حالا دوستان و هنر جویانی که وجود دارند ، پرسیده میشه قبل از انتخاب ساز است و چند قدم قبل از انتخاب این ساز که معمولا میگن کدوم ساز سخت تره یا کدوم ساز آسون تره و از کجا شروع کنیم یک سوالی هست که خیلی تا حالا من زیاد شنیدمش در واقع من بخوام بگم خالی از لطف نیس که من یه توضیحی درباره این قضیه بدم تمام ساز ها می تونن هم خیلی ساده باشن و هم خیلی مشکل باشن ، چطور یک ساز می تونه ساده بشه و اصلا ما چه سازی رو می تونیم انتخاب کنیم برای کارمون ، بسته به نوع علاقه و نوع شناخت یعنی هردو باید باشند تنها علاقه و تنها شناخت نمی تونه مسیر ما رو روشن کنه ، باید علاقه خودمون رو در درجه اول بشناسیم و بعد مسیری رو که طی می کنیم و ساز هارو بشناسیم.
حالا حسمون و تشخیصمون و علاقه مون رو باهم تلفیق بکنیم و با درون مایه ای دانش به یک نتیجه خوب برسیم .
اما این ساز از کی آسان و از کی سخت میشه :
شما هر سازی هرنوع سازی رو که بخوای انتخاب بکنی در ابتدا طبیعتا هیچ آشنایی با اون ساز نداری و ما شروع می کنیم به آموزش دیدن شروع می کنم به حرکت کردن طبیعتا ذهن ما با یک سری علامات و یک سری اتفاقات جدید روبرو میشه و یک سری دریافت های جدید رو روبرو میشه که به مرور زمان این هارو برای خودش طبقه بندی میکنه و اون میره جلو اما یواش یواش شما به یک موقعیتی می رسید که از لحاظ فکری احساس آرامش آموزش دارید.
یعنی احساس آرامش می کنید برای اینکه دارید آموزش می بینید و آموزش رو درک می کنیم . اما به یک نقطه ای میرسه که من اسمش رو گذاشتم نقطه عطف آموزش و یا نقطه یادگیری ، در اون نقطه نقطه ای هست که شما میزان مطالبی که دارید فرا می گیرید وسیع تر شدن پیش میره این تعداد آموزش ها بیشتر میشه و زمانیکه نیاز برای تمرین دارید هم از اون به بعد بیشتر میشه ، حالا توی اون نقطه به جاییکه ذهن و فکر و عمل شما باهم میشن ، جاییکه شما رو شاید کمی خسته بکنه و درست در همون نقطه است که خیلی از هنرجویان توی هر سازی فعالیت می کنن حالا توی همون نقطه ممکن که ساز رو رها کنن چرا چون کمی فشار میاد به ذهن آدم و درست جاییکه حجم کار رو برای ما زیاد می کنه ، درست همینجاست که ما باید حالا وظایف مدرس هم هست که از لحاظ روانی و روان شناختی موضوع رو کمی کنترل بکنه ، و خب این نیاز به تجربه کافی داره و بررسی و تحمل خوب که خب مدرس سعی می کنه از نظر روانشناسی و روانشناختی فکر هنر جو رو به سمت آرامش ببره اما هنر جو هم نیاز به تمرین خیلی بیشتر داره .
تفاوت یک هنرمند و فردی که حالا تمایل فقط داره به تست کردن یک ساز به همین هست اینکه ساز رو رها کنه یا ادامه بده اگر از این نقطه و از این نقطه گذر کنه اون نوازنده دیگه مسیر اون ساز روپیش میگیره و ادامه میده و اگر گذر نکند طبیعتا ساز رو رها میکنه اما خب این موضوع برای هر نوع سازی وجود دارد کافیه ما کمی تمرین مون بیشتر کنیم کمی همراه تر بشیم و از طرفی هم مدرس برخورد مناسب توی این موقعیت داشته باشد و این موقعیت رو خوب بشناسد و بتونه برخورد مناسبی رو بکنه.
یکی از ایراداتی که شاید در جامعه موسیقی نمیگم جامعه مدرسین ، نمیگم آموزشگاهایی که داریم کار می کنیم فرقی نمیکنه یک موضوعی که در جامعه موسیقی و در فرایند تدریس باید رعایت بشه ، واقعا علمی برخورد کردن و روانشناختی برخورد کردنه یعنی ما نه تنها اینکه باید موضوع علم به کارمون رو قوی کنیم بلکه باید این رو درک بکنیم که تمام فرایند خوب نواختن و نوازنده خیلی خوب فقط نواختن نت های قوی و حرفه هم نیست ، ما باید این رو بدونیم که نوع احساس مون رو هم چطور وارد نت های حرفه ای بکنیم اون لازم هست اما شاید به قدر کافی نباشه ، خب ما باید چیکار کنیم یکی از این مسائل و ایراداتی که شاید وجود داشته باشه همین تلفیق احساس و آموزش تلفیق احساس با نت های حرفه ای هست . یعنی اینکه ما بدونیم حسمون رو چگونه جاری کنیم در مسیر نواختنمون و اینکه موسیقی رو هم واقعا علمی بدونیم و بعد بتونیم منتقل کنیم . بتونیم درک کنیم نوازنده و هنر جو رو و بعد بتونیم این رو منتقل کنیم . این خیلی مهمه که خب مطمعنا همه جامعه هم درحال فعالیت برای رفتن به سمت بهتر و بهتر شدن این قضیه هست . مطلبی هست که خب یک هنر جو اصلا چطور میتونه کار خودش رو توی این مقطع بخصوص توی اون نقطه عطف پیگیری بکنه ، باید یک انگیزه ای داشته باشه یک هدفی براش ایجاد بشه که خب این طبیعتا وظیفه مستقیم مدرس هستش که این کارو انجام بده.
ایجاد انگیزه برای هنر جو :
چطور می تونه براش انگیزه ایجاد کنه که هنر جو تشویش بشه اینکه هنر جو در طی مسیر بتونه پیش رفت خودش رو ببینه . و احساس کنه جلسه اول با جلسه چهارم ، ماه اول با ماه سوم ، ماه پنجم واقعا داره تفاوت می کنه و بتونه نتیجه بگیره بتونه اون حرفایی که میشنوه بتونه اون علاماتی که داره به ذهنش می سپاره یک جایی به کار بگیره بتونه خودش رو نشون بده خب این می تونه یک موضوع خیلی خوب و ایجاد انگیزه ش باشه یعنی تلاش هنر جو و مدرس باهم باشه ، و اینکه توی مسیر کارمون کارگاهای آموزشی زیاد داشته باشیم بتونیم گرده همایی های زیاد باهم داشته باشیم بتونیم اظهار نظر های همدیگرو درک کنیم . نسبت به این موضوع زمان برای صحبت کردن هنر جو و عرض اندام کردن داشته باشه بتونیم بهش زمان بدیم .
تا درباره کارش بتونه صحبت کنه بتونه با زبان سازش صحبت بکنه توانایی قطعه نویسی نت نویسی رو بهش بدیم محدودش نکنیم بتونه کامل از هر آنچه که در چنته داره استفاده کنه بتونه اون هارو به کار بگیره و به عمل تبدیل کنه .
گروه نوازی رو از یاد نبریم :
کارهای گروه نوازی رو حتما داشته باشیم یعنی ما در گروه نوازی سازهای مختلف که در کنار ساز اصلی صداهارو بشنون و خب هنر جو در زمان آموزش باید این رو یاد بگیره این توانایی رو بدست بیاره که هم با هر سازی بتونه همکاری کنه و هم بتونه چجور همراهی کنه و اصلا چطور با ساز خودش باید صدا رو ایجاد کنه صرفا یک نوازنده تنها نباشه یک یا تک نوازه تنها نباشه بتونه گروه رو درک کنه . کار مجموعه ای و کار گروهی درک بکنه . و اینکه همراهی رو آموزش ببینه و بعد در کنار تک نوازی که عرض کردم و گروه نوازی بتونه موقعیت هایی رو خلق بکنه که حتی هنر جو در زمان آموزش خودش رو در موقعیت تدریس هم ببینه یعنی انقدر این توانایی و یادگیری بره بالا که بتونه خودش رو در موقعیت تدریس هم ببینه و همین موضوع باعث میشه که یک هنر جو رو حداقل به ۵ تا ده برابر برسونه و چیزی که حالا ما تو این مدت تجربه کردیم بخصوص این گزینه آخر که حالت یک مدرس رو بتونن آموزش ببینن خودشون تو اون جایگاه ببینن باعث شده که بیشتر تلاش کنه بیشتر یاد بگیره ، و تمرینشو بیشتر کنه و خیلی ما از این موضوع نتیجه گرفتیم .
گزیده : نظرتون درباره استعداد در موسیقی چیه ؟ آیا اصلا وجود داره ؟
استاد هاتف : استعداد وجود داره در هر فردی ولی استعداد کی دیده میشه و کی شکوفا میشه زمانیکه با پشتکار و تمرین ، چیزی که در وجودمون به صورت بلقوه بوده به فعل تبدیل بشه یعنی علاقه ای که ما داریم و و حسی که داریم درباره توان مندی مون درون مایه باور بهش اضافه بشه و به فعل تبدیل بشه .
یعنی اینکه به نتیجه برسه اون نتیجه دیگه تمام تلاش شما رو می طلبه یعنی کسیکه به یک نتیجه ای رسیده که یک نوازنده بزرگ شده قطعا و قطعا فقط تلاش کرده ، تلاش تلاش و تلاش . و پیگیری و باور باور قلبی که خود نوازنده این رو باور داشته باشه که می تونه
گزیده : لطفا در مورد انتخاب ساز کمی بیشتر برامون بگید ؟
استاد هاتف : زمانیکه یک نفر می خواد ساز رو برای نواختن انتخاب کنه بهتره که یک سرچی روی صداهای مختلف بکنه مثل ساز دف ، تنبور ، سه تار ، تار ، پیانو ، گیتار ، ویالون و … سازهای مختلفی که هست یک مروری روی صداهای مختلف داشته باشه ببینید شما صدا رو که می شنوید حستون رو غربال می کنه و تمام افرادی که در زمینه موسیقی فعالیت دارند و حتی در زمینه های مختلف هنری مثل نقاشی ، سفال گری یا هر چیز دیگه چیزی که با حس و روح ما سرو کار داره فعالیت دارند ارتباط خاصی با یک نقطع پیدا می کنند حالا شما یک مقداری که صداها رو سرچ کنید یا توی آموزش های مختلف و جاهایی که موسیقی داره اجرا میشه تشریف ببرین صدای ساز و خود ساز رو همزمان ببینید این شمارو چند قدم بیشتر به جلو می بره و بعد اینکه اون سازها رو دیدین یک روز دوروز به خودتون اجازه بدید که ذهن شما پردازش کنه یعنی همون موقع اقدام نکنید چون شما زمانیکه وارد یک مجموعه ای شدید همه نوازنده ها حرفه ای هستند و دارن سازی رو می نوازند یا یک جامعه مدرس داره یک کاری رو انجام میده طبیعیه که از حداقل ۶۰ تا ۷۰ درصد اون سازها خوشتون میاد . خب نوازنده بازم دچار سر درگمی میشه پس همون موقع نباید بره سراغ انتخاب یک روز تا چند روز بعد بسته به اون حس و حال اون کسیکه داره انتخاب می کنه زمان باید بده به ذهنش حالا پردازش کنه و بعد بره سراغ ساز و این دفعه به عنوان یک نوازنده کسیکه می خواد انتخاب کنه توی هر سازی بسینه و آموزش ببینه و با موقعیت خود آشنا بشه و اون موقع جزئیات رو ببینه و بررسی کنه یعنی می تونه ساز رو دستش بگیره و باهاش تمرین کنه . این به مرور زمان موفق میشه و یک الی دوتا ساز میره و انتخابش رو با مشورت و مشاوره مدرسش می تونه انجام بده .
گزیده : مسیر شروع این فرایند چیست ؟
استاد هاتف : بستگی داره بره سراغ سازهای هارمونیک و یا سازهای کوبه ای و ضربی ، اگر ساز های ضربی رو انتخاب کنه طبیعتا تئوری ضرب خوانی رو شروع کنه و آموزش دیدن و کار رو به صورت اصولی پیش ببره . بنظر من تئوری خاص به صورت خاص در ابتدای کار ممکن یه کمی هنر آموز رو خسته کنه از لحاظ فکری . چون یک دفعه حجم زیادی از اطلاعات داره میاد توی ذهنش و هم تئوریه این یه مقداری مقاومت داره کلا چون داره از یه فضای امن خارج میشه میاد سراغ یک آموزش وسیع تر که تاحالا ندیده .
مقداری مقاومت داره ما اگر فشار بیاریم روی یک هنر آموز که اون همه سریع آموزش ببینه و سریع هم بخواد پاسخ گویی داشته باشه ، این مقاومت خیلی بیشتر و بیشتر میشه و کار رو سخت میکنه اگر بیایم این موضوع رو هم به صورت تئوری همراه ساز در یک جلسه و یا دو جلسه پیش ببریم و همراه نواختن این حال و هوارو ایجاد میکنه و حتی یواش یواش خودهنر جو هم بتونه کار رو انجام بده و شروع کنه به نواختن و دونه دونه حالا حتی هرچند ابتدایی بتونه اون تئوری که داره پله پله پیش میبره رو اجرا کنه و بعد از از یجایی به بعد هر دوئ رو با هم پیش ببره .
سازی برای نواختن
گزیده : نظرتون درباره خود آموزهای موسیقی چیست ؟
استاد هاتف : خود آموزها خوب هستند برای فردی که داره این کارو انجام میده تلاش زیادی برای جمع آوری اطلاعاتی که به من و شما و هنر آموز های دیگه منتقل کنه طبیعتا زحمت زیادی کشیده و کاملا قابل احترام هست ولی یک مطلبی هست اینکه ما کوزه ای رو روی صفحه گردان گذاشتیم ولی بدون دست استاد می خوایم بچرخونیمش خب کسیکه داره فایل خود آموز این کار رو انجام میده سالیان زیادی رو زیر دست استاد کوزه خودش رو گردونده و گردونده و انقد دسته خراب کرده و کوزه خراب کرده تا بالاخره دیگه اون دستش استاد رها کرده و تونسته کار رو به ثمر برسونه ولی فردی که داره صرفا اون رو نگاه می کنه اون ریزه کاری ها که بخصوص در ابتدای کار مهم ترین کار یک هنر آموز شروع کارشه یعنی در ابتدا اگر به طور خاص توی ساز یا هر کار دیگه اگر شکل دست ما خوب شکل نگیره ما تمام تئوری رو هم به صورت کامل کامل فرا بگیریم باز هم در زمان اجرا مشکل داریم چرا چون حالت دستامون درست جا نیوفتاده حالت نواختن نت هامون درست جا نیوفتاده و اگر این موضوع برای بار اول بیان بشه و بعد جا بیوفته دیگه اصلاح کردن یا غیر ممکن یا یا خیلی زمان بره مشکل . یعنی مثل زمانیه که شما تصور کن یک شیشه رو اون مواد مذاب کاملا آماده شکل گیریه شما ریختین توی یک قالب و اون قالب کمی اشکال داشته باشه .
ابتدای کار شکل گرفتن اون قالب خیلی راحته و شیشه کاملا شکل گرفته و شما یک دفعه میاین میبینید زدگی یا اشکالی توش هست بعد دیگه یا اون شیشه ما اصلا اصلاح نمیشه یا اگه بخواد اصلاح بشه ریسک بالایی داره و یا اینکه کاملا دچار مشکل میشین .
خود آموزهارو به عنوان فایل مکمل مثل همراه باشه توصیه میکنیم .
گزیده : در هفته چند روز کلاس برای موسیقی توصیه می کنید و چه میزان تمرین؟
استاد هاتف : سوال خوبیه ما کلاسی رو که پیشنهاد می کنیم برای شروع کار میتونه ماه اول هفته یک یا دو جلسه باشه ، می تواند پیشنهاد خودم یک جلسه هست که هفته یک جلسه کفایت میکنه چون شما اول مخصوصا زمانیکه می خواین شروع کنین ذهنتون نیاز به پردازش داره زمان نیاز داره که مطالب رو پردازش کنه اما تمرین هرروز و هرروز و البته روزی سه ساعت تمرین داشته باشید . طبیعتا هرچی بریم جلو تمرین هم بیشتر خواهد شد خود به خود .
گزیده : گروه نوازی در مسیر آموزش را توضیح دهید ؟
استاد هاتف : مسیر کاری خودمون رو عرض می کنم خدمتتون که به چه ترتیبی پیش میریم زمانی که افراد مختلف می تونن نواختن ساز رو به خوبی انجام بدن و بنوازند مرحله بعد گروه نوازی هست که از همون ابتدا وارد مسیر آموزش میشه.
حالا صداهای متفاوت تر رو هم ذهن و گوش هنرمند بتونه تشخیص بده و بتونه یک مجموعه صدایی رو درک بکنه وبعد از اون هم نشستن در کنار ساز های مختلف که حالا نوازنده بدونه کجا باید قوی بنوازه کجا ضعیف تر بنوازه کجا می تونه فضایی رو برای نشون دادن هنرش و نشون دادن توانش در کارهای زینتی تر کار های شلوغ تر و نت های حجیم تر نشون بده و کجا باید ساده نوازی کند .
این خیلی موضوع مهمیه که یک نوازنده بخصوص ساز های کوبه ای معمولا ریتم گروه موسیقی رو حفظ میکنه تمام نوازنده ها باید این رو بدونن این رو حفظ کنن ولی خب ریتم کلی برای ساز کوبه ای حفظ می کنند پس وظیفه خیلی مهمی بردوش نوازنده ساز کوبه ای هست .
گزیده : اعتماد بنفس در موسیقی رو چطور بدست بیاریم ؟
استاد هاتف : مدرس باید بحث روانشناختی رو داشته باشه یعنی بدونه حس و حال نحوه حس گیری هنر جو رو تشخیص بده و بتونه درکش کنه ، زمانیکه بتونید هنرجو رو درک کنید و بتونید بفهمیدش می تونید خوب باهاش همراه بشین مطالبی که عرض کردم رو حتما بهش منتقل بکنید هم نت خوانی هم فعل علمی وقتی یک هنرجو این احساس رو داشته باشه که من هر جا شرکت کنم توانایی عرض اندام و توانایی نواختن رو دارم و با همه چیز آشنا هستم یعنی اگه درباره گوش کردن صحبت کنه من اکی هستم یا کسی درباره نت خوانی صحبت کنه اون هنرجو میدونه این ها به گوشش خورده و اشراف داره اگر تمرین بخواد بکنه می دونه درباره مقاومت دستش باهاش صحبت کرده درباره تواناییش باهاش صحبت کرده میدونه نقاط ضعف کجاست نقاط قوت کجاست و این مطالب رو آگاهی داره و چیزی که باعث اعتماد بنفس میشه آگاهیه هرچی بیشتر آگاهی داشته باشی بهتر میتونیم پیش بریم و احتمال بالارفتن اعتماد بنفسمون بیشتره و تمریناتی که خود هنرجو باید داشته باشه .
گزیده : اگر هنرجو بخواد ساز دوم انتخاب کند نظر شما چیه ؟
استاد هاتف : این بستگی به استعداد هنر جو داره همه مثل هم نیستند ولی ما زمانیکه بچه ها خودشون میان پیشنهاد میدن که ساز دیگری رو مورد تدریسی ما باشه یا نباشه حالا فرقی نمیکنه می خوان شروع کنن یعنی به یک جایی رسیدن که اون توانایی نواختن ساز اول رو در خودشون دارن می بینند . ولی خب یک نوازنده باید چند تا اجرا رو انجام بده بتونه مقابل هزار نفر دوهزار نفر بتونه ساز بزنه و توانایی و اعتماد بنفس این کارو داشته باشه . تجربه کافی هم داشته باشه . یعنی پلی رو که ساخته پایه هاشو گذاشته مسیر رو گذاشته اما چند پله آخر رو اگه نزاره خب مجبور میشه برگرده از اول و اون پل ابتدایی نیمه تمام می ماند پس باید حداقل چند ماهی رو کار کنه وبه اون ساز اشراف کامل پیدا کنه و بتونه به یک جمع بندی برسه کخ دیگه مطلب دیگری شاید نمونده باشه و آشنا نشده باشه حالا اینکه دیگه همتش چقد هست و تواناییش چقد روی اون کارها تمرین کنه بستگی به خود هنر جو داره اگه با ما مشورت کنه و بخواد اون مشورت رو داشته باشه توانایی در درجه اول رو باید داشته باشه و توانایی درک اون ساز . توصیه می کنم در دوسه ماه اول هنرجو خوب تلاش کند و بعد برداشت کند .
گزیده : درباره نحوه آموزشتون هم برامون بگید ؟
استاد هاتف : همه مطالبی که من تا اینجا عرض کردم خدمتتون مسیر و روشی هست که بنده خودم در پیش میگیرم یعنی همون مطالبی که عرض کردم روش های گوشی ، روش های نتی به صورت کامل به کار گیری علم موسیقی و آموزش ضرب و بعد از این که هنرجو مطالب رو فرا گرفت ببریم به سمت گروه نوازی و تک نوازی های قوی .
مطلبی که خیلی از بچه ها استقبال کردن اینکه ما بعد از چند مدتی که شروع به نواختن می کنند و با نت ها اشنا می شن بچه های رو سوق می دیم به سمت نت نویسی و قطعه نویسی یعنی نوازنده ای که بعد چند ماه مطمعنا قطعات زیادی داره که خودش نوشته و این رو سعی می کنیم بهش آموزش بدیم و حتی ساخت یک قطعه موسیقی به چه شکل است .
شماره تماس استاد هاتف : ۰۹۱۵۱۵۷۴۳۶۳